erik pestili

yazmışımdır öncelerde, evde pestil yapmaya alacak iyi pestil bulamayınca başladıydım. çok da iyi etmişim. nefis pestiller yapıyorum evde. ama erik pestilinin yeri ayrı. instagramda devamlı aynı soru, tarif alabilir miyim diye. buyrun yazıyorum.

pazar gidilir, erik alınır, pestil yapılır. ya da uzunca anlatmak gerekirse:

iki çeşit erikten pestil yaptım, henüz. daha bir posta daha yaparım heralde, bakalım. çok uzun zaman isteyen bir iş. ben iki günde tamamlayabiliyorum pestili çünkü sabahtan akşama tüm gün vaktim olmuyor.

genel olarak ne gerekli:

tencere, ocak, fırın, fırın tepsisi, yağlı kağıt, sabır.

iki şekilde yapılıyor pestil, çekirdekli meyveler için, birinci yöntem, çoğunluğun tercih ettiği çekirdekleri çıkartmadan, meyveyi kaynattıktan sonra süzgeçten geçirerek marmelat elde etmek. bu yöntemi ilk senelerde denemiştim. meyvenin büyük kısmı süzgeçte kaldığı için ve fazla pütürsüz olduğu için vazgeçtim. ikincisi benim yöntem, meyvenin pişirmeden önce çekirdeklerini çıkartmak. şöyle ki:

erikleri yıka, çekirdeklerini çıkart.

IMG_7004

erikleri yıka ve çekirdeklerini çıkart. bu yöntem için çekirdeği kolay çıkacak erikleri tercih ediyorum.

hepsini alacak kalın tabanlı bir tencereye koy. içine yarım çay bardağı kadar su, o da iletken madde olarak tabanı kaplasın diye, başka bir işe yararlığı yok. sonra ocağı kısık ateşte yak, tıkır tıkır pişsin diye. kapağını aralık bırakmakta fayda var, yoksa taşıyor

ne kadar kaynayacak, ne kadar pişecek, kaç saat gibi soruların hepsine cevabım; meyvelerin pişmiş, hafif dağılmış durumda olması, suyunun da toklaşmış olması gerekiyor. komposto kıvamı değil, zaten su koymadık. reçelden çok dava kıvamlı.

püre haline getirelim.

altını kısa bir süre kapatıyorum ki el blenderına sıra geliyor, bızzz bızzz bızzzz. tekrar altını yakıyorum. tekrar, zira püre yaptıktan sonra biraz daha çektirmek gerekiyor. ne kadar kaynıyor, duruma göre, meyvenin ne kadar sulu olduğuya alakalı. elde ettiğim yoğun bir marmelat kıvamında oluyor, hani kaynayınca plop plop edecek. o kıvam olana kadar kaynatmaya devam.

IMG_7013IMG_7930

gelelim kurutma faslına.

tülbente döküp dama seriyorum. ya da istanbul’da apartmanda yaşadığım için fırında kurutuyorum.

fırını 100C’ye ısıt.(75 derecede yapmak aslında asıl olanı ama o kadar uzun sürüyor ki, yok dedim, yetti. o kadar olur. onun için 100C’de karar kıldım) fırın tepsisinin içine iyi kalite bir yağlı kağıt seriyorum (kağıt kötü ise pestil üstüne yapışıp çıkmıyor) tepsinin tüm kenarları kaplayacak gibi kağıdı ayarlamakta fayda var. tepsiye püre değmeyecek, yanar.

püreyi önce 2 kepçe, tepsinin tam ortasına bocalıyorum. sonra tepsiyi aşağı yukarı yavaşça hareket ettirip, pestilin her yere eşit yayılmasını sağlıyorum. sonra iki kepçe daha ilave ediyorum, aynı hareket. kalınlık bir iki milim olcak, serçe parmağını değdirdiğinde tırnağına kadar gelmeyecek, parmak ucunun ucunda kalacak.

IMG_7132

fırına iki tepsiyi aralıklı olarak yerleştiriyorum, kapağı bir parmak aralık bırakıyorum ve beklemeye koyuluyorum. 3- 4 saat arası sürüyor. ben iki fırını birden aynı kullanıyorum. onun için de 4 tepsi pestil aynı anda kurumuş oluyor. ama enerji uçup gidiyor, sarfiyatın önde gideni. dehydrator arıyorum, işime yarayanı burada bulamadım. yoksa neler kurutucam ama bu fırında geçen zaman ve enerji olayı beni çok üzüyor.

tepsileri alt raftakini üste, üsttekini alta alarak yerlerini değiştirebilirsiniz, fırının fanına bağlı bir durum. ama fırından çıkartmadan önce bir tepsinin her yerine parmağınızla bir yoklayın, parmağınız hep kuru kalsın. tepsinin bir yerinde kalın bir miktar kalmış olabiliyor, o da geç kuruyor.

IMG_8131 IMG_8135

fırında kuruduktan sonra, ben bir gün veya iki gün de evde sandalyelerin arkasına asarak kurutuyorum. sonra yavaşça üzerinde kurudukları yağlı kağıttan çıkartarak, soyarak diyelim, yepisyeni yağlı kağıtlara sarıyorum ve buzdolabı poşetinde buzdolabına koyuyorum.

zahmetli bir iş ama aslında basit de.

notlar:

– aa şeker unuttu filan demeyin, ben pestillerime şeker koymuyorum. sadece meyve. benim ekşi eirklerim limon tadında oluyor, sadece ben yiyebiliyorum.
– haa bu arada 5 kilo erikten 600 gram pestil çıkıyor. öyle kilolarca pestilim olacak diye sevinmeyin.
– fotoları bir yandan telefonumla çektim. bir de iki ayrı pestilin karışık fotoğrafları. ikisi de erik ama farklı erikler.